Quantcast
Channel: Nyheter - Campingbil.net
Viewing all 173 articles
Browse latest View live

Varmt vann i bobiler

$
0
0

Varmt vann i bobiler

Varmt vann i bobiler. Webasto tilbyr et nytt produkt som øker komfort og bekvemmelighet for bobileiere.

Komforten er best med varmt vann i dusjen fra første dråpe.

Komforten er best med varmt vann i dusjen fra første dråpe.

Fra nå av blir det kalde vannet som er ubrukt, og dermed bare går ut i sluket mens en dusjer, være historie for bobileiere og båteiere. Som eksklusiv distributør av de nye Aqua View-produktene Sinkmiser og Showermiser sikrer Webasto at dusjen og vasken har varmt vann fra den aller første dråpen.

Disse praktiske installasjonene er miljøvennlige løsninger for alle som verdsetter komfort enten de er på vannet eller på veien. Produktene som Webasto – produsent av tak, konvertible tak og termosystemer – nå har i sitt produktsortiment har en ekstra fordel; Sinkmiser og Showermiser er snille også mot lommeboken.

Enkel installasjon og bruk

Mens det bare tar noen få enkle grep for å installere Sinkmiser i vannkretsen på kjøkkenet, er Showermiser ment for bruk i dusjen. Arbeidsprinsippet for begge disse nyskapende produktene er ekstremt enkelt: Sinkmiser og Showermiser omdirigerer det ferske kaldtvannet tilbake til ferskvannstanken inntil det kommer varmtvann i dusjhode eller i springen.

Vannet blir fortsatt oppvarmet i varmtvannstanken, uavhengig av denne løsningen. En fargeindikator informerer brukeren når vannet er varmt. Dette garanterer behagelig vanntemperatur fra starten.

Samtidig gir denne innovasjonen effektiv utnyttelse av den begrensede vannmengden den reisende har til rådighet om bord i båten eller i bobilen. Et stort pluss med dette systemet er komfort og bekvemmelighet.

På grunn av lavere vannforbruk varer vannet i ferskvanntanken lengre, uten at reisende må ta med seg ekstra vekt i form av større vannmengde i kjøretøyene.

Produktene til campingmarkedet distribueres gjennom MAX FRITID.

Om Webasto:

Webasto-konsernet i Stockdorf i nærheten av München har vært en familieeid bedrift siden firmaet ble stiftet i 1901. Konsernet opererer internasjonalt på over 50 steder (over 30 av disse er produksjonsanlegg) i divisjonene tak og termosystemer. Webasto er en av de 100 største leverandørene til bilindustrien over hele verden. I 2016 nådde konsernet et salgsvolum på 3,2 milliarder euro med mer enn 12 000 ansatte. Selskapets kjernekompetanse omfatter utvikling, produksjon og salg av komplette tak og konvertible systemer, samt oppvarming, kjøling og ventilasjon av personbiler, kommersielle- og spesialkjøretøyer, fritidsbåter og båter. For mer informasjon, besøk www.webasto-group.com 

The post Varmt vann i bobiler appeared first on Campingbil.net.


Servostyringen trenger også oljeskift

$
0
0

Servostyringen trenger også oljeskift!

Er det blitt tyngre å svinge, eller lugger det i rattet? Da er sjansen stor for at servostyringen trenger påfyll eller skift av olje.

Servostyringen trenger også oljeskift

VISSTE DU OM DENNE? Servostyringen trenger også regelmessig oljeskift. (FOTO: Newswire)

– De færreste er klar over at også servostyringen på biler har en egen oljebeholder. Servooljen skiftes ikke på vanlige servicer, og mange oppdager oljemangel eller lekkasje i servostyringen først etter at det er er for sent, sier Stephen Slommerud i Relekta.

Relekta leverer reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

– Kjører man lenge med for lite servoolje, kan selve oljepumpen skjære seg. I verste fall kan tannstangen gå i stykker, og da blir det fort kostbart, sier Slommerud.

Etterstad Bilverksted får inn 50-60 biler med servoproblemer i året.

– Hadde bileierne vært mer oppmerksomme, og byttet olje oftere, kunne flere skader vært unngått, sier daglig leder, Jonas Elmas på Etterstad Bilverksted.

Som oftest er det servopumpen som må byttes eller lekkasjer som må utbedres. Det koster fort 8000-9000 kroner.

– De dyreste reparasjonene skyldes at selve tannstangen må byttes, og det kan komme på 10 000-20 000 kroner, sier han.

Faresignalene

Alle biler i dag er utstyrt med servostyring. Servoen fungerer som en ekstern kraftkilde som hjelper til med å manøvreringen. Når man vrir på rattet, sendes det signaler til motoren som setter i gang en pumpe. Pumpen skaper et trykk som gjør at det blir lett å svinge hjulene.

– Opplever man at bilen er tungstyrt og at det lugger i rattet, eller det kommer hvining fra servoen når rattet vris om, bør man oppsøke et verksted, sier Stephen Slommerud i Relekta.

Slommerud anbefaler ikke folk å skifte servoolje eller reparere lekkasjer selv, med mindre man har god kunnskap om bilmotorer.

– Man kan undersøke tilstanden på servooljen selv til en viss grad ved å stikke en finger ned i servotanken og gni oljen mellom fingrene. Er det grove partikler, eller unormal farge på oljen, er dette tegn på at noe er galt, sier han.

Det tryggeste er å få profesjonelle til å utføre jobben.

– De fleste verksteder kan ta en service på servostyringen, også kalt servooljeflush. Det vil si at servosystemet får en grundig, innvendig rens. Gammel væske tappes og fjernes, og ny servoolje tilføres. Ved lekkasje må som regel flere deler byttes, sier Slommerud.

Skal man kun peile og etterfylle servoolje, kan man fint gjøre det selv. Husk bare å sjekke hvilken type servoolje som skal benyttes, det kan variere mellom bilmerkene.

– Bruk peilepinnen til å lese av det korrekte nivået i oljebeholderen. Motoren må være i gang mens målingen utføres. Når man fyller på ny olje, må man kun fylle noen centiliter om gangen, helt til man treffer riktig nivå på peilepinnen, sier han.

Skift annet hvert år

Han anbefaler å bytte servoolje hver 60 000 kilometer bilen har kjørt.

– Det kommer jo an på hvor mye man kjører, men har man et oljeskift på servostyringsystemet annet hvert år burde man være trygg. Med mindre man får en lekkasje, sier han.

The post Servostyringen trenger også oljeskift appeared first on Campingbil.net.

Ny komfortgenerasjon fra LMC

$
0
0

Ny komfortgenerasjon fra LMC

LMC Cruiser Comfort og LMC Explorer Comfort

Begge komfortseriene til LMC opplever en fullstendig fornyelse, og kommer med mange nye endringer kommende i 2018.

lmc explorer comfort i735g

lmc explorer comfort i735g

Alle 6 Comfort-T-Modellene i den populære 3,5 tonns klassen, er fortsatt med.
Med sine 6,37 m er T 612 det mest kompakte familiemedlemmet, og har samme totale høyde som sine større søsken, og garanterer samtidig en takhøyde på 2,05 m. T 672 G og T 692 er med sine 6,99 m rett under 7 m.
Med 7,43 m dekker Cruiser Comfort T712 den gylne middelveien.
De 2 større brødrene, T 732 G og T 742, vil i det følgende modellåret for LMC, rulle rundt med en lengde på 7,53 m.
De 6 delvis integrerte er nå sammen igjen, og de blir nå – uten unntak – levert med senkeseng, slik at man kan tilby en mer fleksibel sengeløsning for par og familier.

lmc cruiser comfort t712

lmc cruiser comfort t712

Prisene ligger mellom 57.990 – 62.690 Euro med basisutstyr.

Også de 5 Explorer Comfort-Modellene vil være med i klassen for 3,5 tonn.
I 615 er 6,36 m lang. 2,32 m bred og 2,96 m høy. Takhøyden i den integrerte klassen vil være 1,98 m.
I 695 ruller langs veiene i Europa med en lengde på 6,99 m, og I 715 med en lengde på 7,42 m.
De 2 lengste bobilene (I 735 og I 745), runder av serien med en lengde på 7,52 m.

Prismessig starter disse bobilene, med basisutstyr på 69.990 euro og ender på 74.290 euro.

lmc explorer comfort i735

lmc explorer comfort i735

Alle Comfort-Modellene overrasker med et gjennomgående dobbeltgulv (funksjonsgulv) med praktiske lagringshyller. Fra førerhuset til soverommet er nå alt på samme nivå.

  • Den endrede taklinjen sikrer bedre vanngjennomstrømning, og dessuten medfører en større GFK-overflate for beskyttelse mot hagl.
  • XL-inngangsdøren er 70 cm bred.
  • En betydelig forbedring i detaljene er den ekstra USB-tilkoblingen ved inngangspartiet.
  • Virkelig koselig blir det med de 5 nye møbelvariantene i koordinerte fargekombinasjoner.
  • Ekstra komfort er sikret gjennom flere ulike komfort-pakker.
    lmc cruiser comfort t712 soverom

    lmc cruiser comfort t712 soverom

Overalt hvor det dreier seg om LMC – er LLT inkludert.

Som eneste produsent i Europa garanterer LMC, med «Long Life Teknologie», 12 års garanti ved
lekkasjer i konstruksjonen. Dette forutsetter at årlig service utføres hos en LMC-forhandler.

Noen norske LMC forhandlere:

autosentrum.no

www.kristiansandcaravan.no

www.bergen-caravan.no

Kilde og bilder: www.lmc-caravan.de

The post Ny komfortgenerasjon fra LMC appeared first on Campingbil.net.

Trygghet ved kjøp av bobil

$
0
0

Kjøp av brukt bobil: Tilleggsgaranti kan gi økonomisk trygghet

– Nest etter bolig er bil den største investeringen de fleste av oss gjør, sier Torbjørn Lind i Car Protect.

– Trygghet for investeringen er derfor veldig viktig, ikke minst i dag, da en elektronikkfeil eller en motorskade kan bli en alvorlig trussel for familiebudsjettet, fastslår han.

Om bilen må på verksted med motorskade eller alvorlig elektronisk feil kan regningen bli ubehagelig høy dersom man ikke har garanti som dekker slike tilfeller. (ill. foto)

Om bilen må på verksted med motorskade eller alvorlig elektronisk feil kan regningen bli ubehagelig høy dersom man ikke har garanti som dekker slike tilfeller. (ill. foto)

Siden 2004 har Car Protect – som i 2006 ble omdannet til AS – tilbudt en omfattende tilleggsgaranti til bilkjøpere på det norske markedet. Selskapets virksomhet er godkjent av Finanstilsynet.

Garantien – som bare selges via seriøse bilforhandlere – dekker de fleste plutselige feil på mekaniske og elektriske komponenter. I garantiperioden dekkes reparasjoner inntil bilens innkjøpspris.

Ved import av ny bil kan Car Protect tilby utvidet nybilgaranti via bilforhandlere der bilen kjøpes, som gir tilnærmet samme totalgaranti som gjeldende norsk nybilgaranti, i opptil 120 000 kilometer.

Ved kjøp av bruktbil kan det tegnes tilleggsgaranti for inntil to år. Garantien opphører når kjørelengden passerer 200 000 kilometer, og gjelder også for bobiler. For Caravans kan vi også tilby ny- og bruktgaranti.

– Ved driftsstans dekker garantien også leiebil i inntil tre døgn, og det er ingen begrensning i antall skader som dekkes i garantiperioden, forteller Torbjørn Lind, som legger til at Car Protect samarbeider om garantiordningen med et stort og anerkjent internasjonalt forsikringskonsern som er godkjent av Finanstilsynet i Norge.

Car Protects tilleggsgaranti gjelder i hele Europa unntatt Russland, og kan overføres til ny eier om bilen selges privat, eller ved innbytte hos samme forhandler som den ble kjøpt hos.

Kjøp av brukt bobil: Tilleggsgaranti kan gi økonomisk trygghet

Kjøp av brukt bobil: Tilleggsgaranti kan gi økonomisk trygghet

– Hvilke begrensninger finnes?

– Reparasjon skal godkjennes av oss før den gjennomføres, og i tilfeller der bilen har kjørt over 100 000 kilometer er det en egenandel på deler. Arbeidstid dekkes alltid fullt ut, understreker han.

– Jo mer komplisert og avansert teknologi som pakkes inn i bilene, jo mer øker også risikoen for at svært kostbare feil kan oppstå. Selv om produktkvaliteten gjennomgående er meget bra, får biler stadig problemer med motor, automatgirkasser og avansert elektronikk.

Vi har flere eksempler på feil på elektronikk som har kostet både fem- og sekssifret beløp å utbedre. Motorskader på tilsvarende kostnadsnivå er heller ikke på noen måte ukjent for oss.

Noe av bakteppet for de dyre reparasjonene er en kombinasjon av til dels svært høye timepriser på verksted – og meget dyre deler.

For en bileier som opplever feil eller skader av denne sorten utenfor garantidekning, kan det gå hardt ut over familiebudsjettet, fastslår Torbjørn Lind.

– Tilleggsgarantien gir bilkjøperen en økonomisk trygghet som er god å ha. Den dekker dessuten så og si alle komponenter og systemer i bilen, slutter han.

The post Trygghet ved kjøp av bobil appeared first on Campingbil.net.

170 000 nordmenn har hytte på hjul

$
0
0

170 000 nordmenn har hytte på hjul

Sterk salgsvekst for bobiler og campingvogner løftet bestanden til nytt rekordnivå i 2017, viser ferske tall. Mye taler for at pilene fortsatt vil peke oppover, mener bransjeeksperter.

SESONG HELE ÅRET: Etterspørselen etter bobiler har holdt seg godt oppe gjennom senhøsten og inn i den kalde årstiden. Helårsbruk blir aktuelt for stadig flere, tror bransjefolk, og viser til at også vinteren kan by på unike caravan-opplevelser. (Foto: Ferda/Carthago)

SESONG HELE ÅRET: Etterspørselen etter bobiler har holdt seg godt oppe gjennom senhøsten og inn i den kalde årstiden. Helårsbruk blir aktuelt for stadig flere, tror bransjefolk, og viser til at også vinteren kan by på unike caravan-opplevelser. (Foto: Ferda/Carthago)

– Etterspørselen har holdt seg godt oppe også gjennom senhøsten og inn i vintersesongen. Bare de tre siste månedene alene er det registrert 430 nye bobiler og 222 campingvogner her i landet, sier Kåre Johan Røinås, markedssjef i forhandlerkjeden Ferda.

Han tolker den sterke avslutningen på fjoråret som et tydelig signal om at markedet vil fortsette å utvikle seg positivt.

– Det er høy kjøpsinteresse selv i den kalde årstiden, og utsalgsstedene har godt besøk. Mange av kundene velger caravan fremfor hytte eller båt, og vi opplever nå at også stadig flere yngre kjøpere lander på denne vurderingen, sier Røinås.

170 000 registrerte enheter

Beregnet bestand av bobiler og campingvogner var ved årsskiftet om lag 170 000 enheter, ifølge en foreløpig oversikt fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). I løpet av 2017 ble det registrert 3630 nye bobiler og 2883 nye campingvogner her i landet.

– Antall bobiler ligger nå hårfint under 50000, mens antall campingvogner er rundt regnet 119000. Endelig fasit kommer først om noen uker, når alle nyregistreringer er rapportert og avregistreringer trukket fra, men det vil ikke endre bildet i særlig grad, sier produktsjef Thorvald Gjønnæss i OFV.

Drøyt to tredjedeler av alle norskregistrerte bobiler tilhørere den letteste kategorien, med tillatt totalvekt mindre enn 3,5 tonn.

– Innenfor denne vektklassen er det enkelt å prøve bobil-livet, for her holder det med sertifikat for vanlig bil. I Norge er derfor lette bobiler bestselgerne, sier Kåre Johan Røinås i Ferda, som med åtte avdelinger fordelt på seks fylker er landets største forhandler målt i antall utsalgssteder.

Stort vekstpotensial

Betydelig standardheving når det gjelder kvalitet og komfort har bidratt til å utvide markedet for camping på hjul, ifølge Konrad Sel, ansvarlig for den årlige Caravanmessen på Lillestrøm.

– Mange blir positivt overrasket når de kommer inn i en bobil for første gang, og blir motivert til å teste moderne campingliv. Jeg tror caravanbransjen har et stort potensial for videre vekst, både fordi dette appellerer til stadig flere, og fordi det finnes en del eldre enheter som etter hvert må skiftes ut, sier Sel.

Han mener samtidig at et bedre og mer profesjonelt utleiemarked vil tvinge seg frem, og håper tilbudene om lagringsparkering og tilrettelegging på campingplasser og turiststeder vil bli videreutviklet.

Sel tror dessuten det vil bli stadig vanligere å benytte bobilen hele året.

– Alle sesonger kan by på unike opplevelser. Vinterstid er det for eksempel flott å kjøre nordover, og se nordlyset.

The post 170 000 nordmenn har hytte på hjul appeared first on Campingbil.net.

Slutt på Arsvågen bobilparkering

$
0
0

Slutt på Arsvågen bobilparkering

I forbindelse med bygge oppstarten av Rogfast så er det slutt på Arsvågen bobilparkering i Bokn kommune (rett ved Arsvågen Fergekai). Utbyggerne har beslaglagt hele parkeringsområdet.

Slutt på Arsvågen bobilparkering

Slutt på Arsvågen bobilparkering

Parkeringsplassen i Arsvågen har i mange år vært en populær parkeringsplass for bobil entusiaster, området er nevnt i kjente oppslagsverk som Reisemobil Bordatlas, Nordic Camper guide og sikkert noen flere.

Men nå er det slutt, Rogfast skal bygges og første dynamitt salve gikk av rett før kl 1320 på torsdag 02.januar 2018. Byggingen av Rogfast er beregnet til å ta omtrent 8 år.

For de som ikke er kjent i området så blir Rogfast en av verdens dypeste, lengste og dyreste undersjøiske tunneler som vil binde sammen «haugalandet» ved Haugesund sammen med både Kvitsøy og Stavanger. Når Rogfast er på plass vil reisetiden mellom Stavanger og Bergen bli redusert med om lag 40 minutter.

Les mer om Rogfast her.

The post Slutt på Arsvågen bobilparkering appeared first on Campingbil.net.

Frykter selvkjørende biler

$
0
0

Frykter selvkjørende biler

Tre av fire er skeptiske til å sitte på med selvkjørende biler, viser ny KNA-undersøkelse.

– Når en selvkjørende bil går i 80 km/t på svingete og glatte fylkesveier, skal man være helt trygg på at bilen vet hva den gjør. Det er vanskelig å stole på ny teknologi, når en liten glipp kan få alvorlige konsekvenser, sier generalsekretær Børre Skiaker i KNA, Kongelig Norsk Automobilklub.

Selvkjørende Volvo: PÅ VEIEN ALLEREDE: Volvo lover å ha en selvkjørende bil klar for salg i 2020. (Foto: Volvo)

Selvkjørende Volvo: PÅ VEIEN ALLEREDE: Volvo lover å ha en selvkjørende bil klar for salg i 2020. (Foto: Volvo)

Bilprodusentene jobber iherdig for å utvikle biler som ikke trenger sjåfør. Volvo lover å ha en selvkjørende bil klar for salg i 2020. Tesla har allerede selvkjørende biler, men de sliter fortsatt med noen barnesykdommer.

Mens bilbransje, medier og politikere oser av positivitet, er folk flest mer skeptiske til de autonome kjøretøyene.

I spørreundersøkelsen YouGov har gjort for KNA, svarer 24 prosent at de ville ha sittet på med en selvkjørende bil. 42 prosent er usikre, og 34 prosent er motvillige.

– Dersom du sitter på med et menneske, er føreren sannsynligvis en person du ser, kjenner og stoler på, og derfor er du rolig. Så kommer en situasjon hvor føreren ikke eksisterer. Da blir du usikker på om du kan stole på at dette er trygt, sier Dagfinn Moe, seniorforsker innen adferdspsykologi ved Sintef Teknologi og samfunn.

For å bli kvitt utryggheten, må folk gjentatte ganger oppleve at teknologien gjør riktige valg.

– Det er litt som med redsel for å fly. Det virker skummelt i starten, men etter som man selv erfarer at det går bra hver gang, blir turen ren rutine, sier Skiaker.

 Selvkjørende bil: SELVSTYRT: Bilprodusentene jobber iherdig for å utvikle biler som ikke trenger sjåfør. (Foto: Volvo)


Selvkjørende bil: SELVSTYRT: Bilprodusentene jobber iherdig for å utvikle biler som ikke trenger sjåfør. (Foto: Volvo)

Eldre mest skeptisk

Ungdom er mer positive enn eldre. Mens bare 18 prosent av de over 60 svarer at de vil sitte på med en selvkjørende bil, svarer 33 prosent av de under 30 det samme.

– De yngste er mer vant til å ta i bruk ny teknologi, og de godtar at den av og til ikke fungerer 100 prosent. Samtidig tenker de kanskje annerledes om transport, og er ikke så skeptiske til forandring som de eldre, sier Moe.

Kvinner er mer skeptiske enn menn, og kun 16 prosent av kvinnene ville uten tvil våget å sitte på, mot 32 prosent av mennene som ble spurt.

– I starten er teknologi ofte mer skremmende for kvinner. Dessuten er menn ofte mer nysgjerrige på biler og kjøring. Men etter hvert som selvkjørende biler blir vanlig, vil kvinner sannsynligvis bli like positive som menn, sier Moe.

Liker å kjøre selv

Skepsisen til selvkjørende biler skyldes ikke nødvendigvis bare frykt for ulykker. Undersøkelser gjort i Sverige tyder på at folk har mer glede av å kjøre selv enn å sitte på.

– Mange ønsker friheten til selv å styre, gasse og bremse, og mange ønsker å ha kontroll over bilen selv. De ønsker ikke å gå inn i egen bil og være helt passive. Da kan man jo like godt bestille en taxi eller ta bussen, sier Børre Skiaker i KNA.

Løsningen kan bli at bilene utstyres med en av-knapp, slik at man kan kjøre selv når man ønsker det.

Skiaker tror overgangen til autonome kjøretøyer vil føre til at færre gidder å skaffe seg en egen bil.

– Hva er poenget med å eie en bil selv, dersom kollektive løsninger er like gode, og du heller ikke kan kjøre den selv og oppleve mestring, frihet og kontroll over kjøretøyet? De selvkjørende bilene vil komme når teknologien blir god nok, og lovverket tillater det. Men det blir kanskje mest i form av strekningsvis selvkjøring der veiene tillater det, og kollektive løsninger som henter deg der du er og kjører deg dit du skal, tror Skiaker.

The post Frykter selvkjørende biler appeared first on Campingbil.net.

Pris viktigst for verkstedkundene

$
0
0

Pris viktigst for verkstedkundene

Pris teller mest når nordmenn velger bilverksted, viser en ny undersøkelse. Allikevel tar bare halvparten seg bryet med å sjekke hvem som er billigst.

 OPPTATT AV KOSTNADENE: Pris er viktigste faktor når nordmenn velger bilverksted, viser en ny undersøkelse. Men knapt halvparten sjekker med flere tilbydere. (Foto: Colourbox)


OPPTATT AV KOSTNADENE: Pris er viktigste faktor når nordmenn velger bilverksted, viser en ny undersøkelse. Men knapt halvparten sjekker med flere tilbydere. (Foto: Colourbox)

39 prosent oppgir pris som viktigste faktor ved valg av bilverksted, viser målingen, som er foretatt av YouGov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

På en delt andreplass kommer service og det at tilbyderen er et merkeverksted. Begge forhold regnes som viktigst av 22 prosent av de spurte. På de neste plassene følger tilgjengelighet og andres anbefaling.

– Selv om pris er viktig for mange, er det bare 46 prosent som oppgir at de sjekker med flere verksteder før de bestiller service eller reparasjon. Det er et tankekors, for forskjellene kan være store, så det lønner seg ofte å ta noen telefoner, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Når det gjelder kvaliteten på arbeidet, svarer en tredjedel at de tror merkeverkstedene gir best og sikrest reparasjon og service. 17 prosent mener frittstående eller kjedeverksteder er best, mens 29 prosent ikke tror det er noen forskjell. Én av fem svarer vet ikke.

Skjerpet konkurranse

– Det er forståelig at oppfatningene rundt dette ikke gir noe entydig bilde, for i Norge stilles det strenge krav til godkjenning av verksteder. Alle må ha dokumentert kompetanse, topp moderne utstyr og tilgang til nødvendige tekniske data, sier Hansen.

Skillet mellom de ulike verkstedkategorienes roller er heller ikke like skarpt som før, mener han.

– Det blir mer og mer vanlig at bilmerkeforhandlere velger flere samarbeidspartnere på servicemarkedet og blir medlemmer i en verkstedkjede. Samtidig skjerpes priskonkurransen når det gjelder vedlikehold og reparasjon av eldre biler.

ABL merker også at service på el- og hybridbiler seiler opp som et stadig viktigere marked for konkurransen verkstedene imellom.

– Her har det skjedd mye på kort tid. Svært mange verksteder står nå klare til å håndtere vedlikeholdet av alle typer biler, helt uavhengig av motorteknologi.

Full valgfrihet

Den nye undersøkelsen avdekker også at mange bileiere ikke er kjent med den valgfriheten som gjelder på servicemarkedet.

– På spørsmål om de tror et frittstående verksted kan stemple for utført intervallservice i bilens servicehefte svarer 10 prosent nei og hele 33 prosent sier vet ikke. Nær halvparten har altså ikke fått med seg at det her råder full likestilling.

Nesten tre av ti tror også at garantien bortfaller hvis de går utenom merkeverkstedene i bilens garantiperiode. I tillegg oppgir 35 prosent at de ikke vet, eller ikke har tenkt over det.

– Bare en drøy tredjedel er fullt ut klar over at garantien gjelder uavhengig av hvilken kategori det valgte verkstedet tilhører, sier Arild Hansen.

The post Pris viktigst for verkstedkundene appeared first on Campingbil.net.


Travelt hos bobilverkstedene

$
0
0

Travelt hos bobilverkstedene

Sterk økning i bestanden av bobiler skaper press på verksteder som er rigget til å ta dem imot. Vår-servicen er det lurt å bestille allerede nå, råder bransjefolk.

Travelt hos bobilverkstedene

ÅRLIG SJEKK: Vanlige serviceintervaller for personbiler passer ikke for bobiler, påpeker fagfolk. Oljeskift, bremsesjekk, fukttest og ettersyn av gassanlegget bør gjøres foran hver sesong. (foto campingbil.net)

– Det blir kø når sommer-sesongen nærmer seg, så det lønner seg å være tidlig ute. Med 50 000 bobiler på norske skilt er det klart vi får økt pågang også på service-siden, sier Lars Erik Olsen, verkstedleder i Ferda.

Forhandlerkjeden har flere, egne spesialverksteder, og merker godt at det er blitt rekordmange feriehjem på hjul her i landet. Bare i løpet av 2017 ble det registrert 3630 nye bobiler, og den høye veksttakten har fortsatt så langt i år.

– Også bransjekolleger fra andre verksteder melder om økt etterspørsel etter service, så de kommende årene vil det nok være behov for å utvide kapasiteten i dette markedet, sier Olsen.

Krever spesialutstyr

For å håndtere bobiler, trengs utstyr som vanlige bilverksteder sjelden har. Autobransjens leverandørforening (ABL), som har et stort antall verksteder, importører og grossister innen bilbransjen som medlemmer, tror bobiler vil bli et eget segment innen service-markedet.

– Bobilene er høyere, bredere og har lenger akselavstand enn vanlige personbiler. For å håndtere dem behøves blant annet kjøretøyløftere og bremseprøvere som er spesielt dimensjonert for dette, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Han mener veksten i bestanden er i ferd med å gjøre dette markedet interessant for flere.

– Det er fritt verkstedvalg også for denne typen kjøretøyer, så et økende antall verksteder vil utstyre seg for å kunne ta imot dem. Leverandørene av slikt utstyr merker allerede økt etterspørsel. Denne utviklingen lover bra for konkurransen, og er positiv for eierne av bobiler, sier Hansen.

Trenger årlig sjekk

De vanlige serviceintervallene for personbiler passer ikke for bobiler, ifølge Lars Erik Olsen i Ferda. Årsaken er at kjøremønsteret gjerne er helt annerledes.

– De fleste bobiler har lang kjørelengde i løpet av kort tid, og står i ro store deler av året. De trenger som regel oljeskift og bremsesjekk hvert år i forkant av sesongen. For øvrig anbefaler vi vanligvis henholdsvis stor og liten service annet hvert år, sier Olsen.

I tillegg til motor og drivverk trenger også innredningen en sjekk med jevne mellomrom.

– Gassanlegget bør gås over foran hver sesong, med trykktest og ettersyn av slanger og toppventil. Også en fukttest og sjekk av varmeanlegget hører med til det årlige vedlikeholdet.

The post Travelt hos bobilverkstedene appeared first on Campingbil.net.

Gjør bobilen vårklar

$
0
0

Gjør bobilen vårklar

Stadig flere skaffer seg hytte på hjul. Dette bør du sjekke før sesongens første tur med bobilen eller campingvogna.

 CAMPINGSESONG: Sørg for at bobilen er skikkelig klargjort før du legger ut på årets første tur. (Foto: Colourbox).

CAMPINGSESONG: Sørg for at bobilen er skikkelig klargjort før du legger ut på årets første tur. (Foto: Colourbox).

Rekordmange nordmenn kjøpte bobil i 2017. I løpet av fjoråret ble det registert hele 3 630 nye bobiler, en økning på 19 prosent fra året før, viser tall fra Opplysningskontoret for veitrafikken (OFV).

– Mange har solgt hytta eller båten, og brukt pengene på bobil eller campingvogn. Det har oppdaget at camping er en sosial og trygg ferieform. Du reiser og kommer veldig lett i kontakt med andre bobileiere, sier fagsjef Jørgen Snoen i Norsk Bobil og Caravan Club.

Biltema merker den økende interessen gjennom en flom av spørsmål fra ferske bobileiere.

– Som fersk ”caravanist” er det lett å glemme at vogna trenger en overhaling før sesongen begynner for alvor. Husk at campingvogna og bobilen skal ha annen behandling enn bilen, sier bobilekspert Erik Nyhus i Biltema.

Mange velger å levere bobilen inn til en årlig service hos forhandleren. Samtidig er det mye man kan gjøre selv for å få doningen vårklar.

Sjekk gasslangen

De fleste caravaner har propangassanlegg. Det svært viktig å unngå gasslekkasje, som kan føre til brann eller eksplosjon i vogna.

– Gummislangen fra gassflasken må trykktestes og sjekkes for utvendige sprekker. Sjekk datoen på slangen. Den bør skiftes minst hvert tredje år, sier Nyhus.

Dersom bobilen er på service, pass på at de lekkasjetester propananlegget. Har du ikke lekkasjeindikator i vogna, så få det ettermontert.

Andre viktige sikkerhetsforanstaltninger er å teste bremser og sjekke lys og dekk.

– Kontroller mønsterdybden, se etter skjevslitasje og undersøk om dekkene er blitt porøse av å stå i sola. Dekk bør ikke være over seks år gamle før de byttes. I tilfelle punktering, er det lurt å ha jekk og reservehjul i vogna, sier Jørgen Snoen.

Viktig å vaske

En annen viktig, men kanskje litt kjedeligere del av vårklargjøringen, er inn- og utvendig rengjøring av bobilen.

– Når du rengjør innvendig bør du se etter fukt og lekkasjer. Slikt fører til sopp- og råteangrep, som kan gjøre det utrivelig og helsefarlig å oppholde seg i vogna. Det kan også bli kostbart å utbedre, sier Snoen.

Både toalettank, avløpstank og vanntank bør renses innvendig.

– Du skal helst ikke bruke børste, i alle fall ikke i drikkevannstanken. Da kan det bli rifter i plasten hvor det lett setter seg urenheter. Bruk heller rengjøringsmidler som du tømmer i og lar stå og virke en stund. Skyll med rent vann etterpå, sier Snoen.

Utvendig rengjøring er også viktig, og her bør du bruke sjampo og polish som er beregnet på bobil og campingvogn, ikke løsemidler som for eksempel whitesprit.

– Bruk gjerne bilpolish på vinduene innvendig og utvendig. Det er nemlig akrylplast i vinduene, som gjør at de kan bli oppskrapet etter hvert, sier Snoen.

Bruk hageslangen

Vær varsom med å bruke høytrykksspyler på vogna. Trykket kan føre til at vann presses inn bak listene i blant annet dører, vinduer og ventiler. Bruk heller hageslangen, og en vaskebørste med langt skaft og myk børste.

– Det er lurt å bruke silikonstift på gummipakninger på vinduer og dører. Da forhindrer du at de setter seg fast. Spander også litt låseolje i låsesylinderen, så ikke låsene gror fast eller fryser igjen, sier Snoen.

Forsikre deg om at bobilen har nok motorolje og kjølevæske, og at bilbatteriet er ladet. Bilens instruksjonsbok har informasjon om hvordan du gjør dette.

– Ta alltid en prøvetur for å sjekke at bremser, lys og alt annet fungerer som det skal, sier Erik Nyhus.

Skaff deg støttebein for å stabilisere bobilen eller campingvogna når du camper. Kjekt å ha er også et par ekstra vanndunker, så du kan gå og hente vann til vogna.

– Til slutt må du huske å fylle bilen med det du trenger for å trives på tur. Det kan være grill, fortelt campingmøbler og annet utstyr, i tillegg til godt humør, sier Erik Nyhus i Biltema.

Sjekkliste før campingsesongen:

  1. Kontroller nivået på olje, kjølevæske og spylevæske.
  2. Sjekk at dekkene er i god stand og sørg for riktig lufttrykk.
  3. Sjekk alle lysene.
  4. Lad opp alle batterier.
  5. Bruk låsolje i låser og silikonstift på gummilister i luker og dører.
  6. Rengjør vogna inn- og utvendig.
  7. Rengjør vann- og avfallstanker. Smør pakningen på wc-kassetten.
  8. Sjekk at vannsystemet fungerer og at det ikke er lekkasje.
  9. Forsikre deg om at det ikke er lekkasje i gassanlegget.
  10. Test kjøleskapet på både strøm og gass.
  11. Test varmesystemet og alt øvrig teknisk utstyr i vogna/bobilen.

The post Gjør bobilen vårklar appeared first on Campingbil.net.

Skadet frontrute

$
0
0

Utsetter å fikse skadet frontrute

Mange norske bileiere venter med å reparere frontruta hvis den blir skadet, viser ny undersøkelse. Det er smartere å ta grep umiddelbart, mener bransjefolk.

FRARÅDER Å VENTE: Enten frontruta kan repareres eller må skiftes, er det viktig å ta grep raskt, oppfordrer fagfolk. (Foto: Colourbox)

FRARÅDER Å VENTE: Enten frontruta kan repareres eller må skiftes, er det viktig å ta grep raskt, oppfordrer fagfolk. (Foto: Colourbox)

Flertallet av bileierne venter med å reagere hvis de oppdager at frontruta har fått en liten skade, viser undersøkelsen, som er utført av Yougov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

– 37 prosent oppgir at de ville notert seg situasjonen, men uten å anse det som en hastesak. Én av ti ville ventet til skaden utviklet seg til noe verre, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Seks prosent svarer at de ikke vet hvor raskt de ville reagere, mens én prosent ikke ville brydd seg om skaden.

Samlet sett viser undersøkelsen at drøyt halvparten av bileierne ville nøle eller vente, mens 45 prosent oppgir at de ville sørget for reparasjon av den skadede ruta ved første anledning.

Ulønnsomt å vente

I slike tilfeller er det en ulønnsom strategi å avvente, mener Arild Hansen.

– Reparasjon av ruta etter for eksempel en steinsprutskade kan skje uten kostnad og bonustap hvis bilforsikringen omfatter kasko eller delkasko. Hvis skaden får utvikle seg, og hele ruta må skiftes, må bileier derimot ut med en egenandel, sier han.

En ubehandlet skade på frontruta kan også skape trøbbel og merarbeid hvis bilen skal inn til periodisk kjøretøykontroll eller blir stanset i en trafikkontroll.

– Da risikerer man å få en mangelanmerkning, og krav om å vise frem kjøretøyet på nytt etter utbedring.

Gir økt trafikksikkerhet

Om lag 80 prosent av skadede bilruter lar seg reparere, anslår Roy Ellingsen, salgs- og markedssjef i Bilglassgruppen. Selskapet er en ledende leverandør av bilglass, og samarbeider nært med blant annet kjeden Riis Bilglass.

– Ved vanlige steinsprutskader er det ofte mulig å reparere samme rute både to og tre ganger. Sjansen for et godt resultat er størst hvis man får fikset skaden så raskt som mulig. Et godt råd er dessuten å klistre et steinsprutplaster over skaden med det samme, for å unngå skitt og forverring, sier Ellingsen.

En hel og skadefri rute er også viktig for trafikksikkerheten, påpeker han.

– En uheldig plassert skade med omfang på bare 10 millimeter kan skjule et lite barn i veien 40 meter unna. Ingen bør ta sjansen på å kjøre med redusert sikt.

Annonse:

The post Skadet frontrute appeared first on Campingbil.net.

Utsette hjulskift?

$
0
0

Vurder om du trenger å utsette hjulskift

Denne helgen planlegger mange å legge om til sommerdekk. Forsikringsselskapet If ber folk tenke seg om.

Våren har ikke festet seg i Norge, og meteorologene melder om minusgrader om natten også neste uke mange steder i landet, også i Sør-Norge.

Mange planlegger å skifte fra vinterdekk til sommerdekk denne helgen. Vær og føreforhold trumfer alt, så dersom det ikke er forsvarlig, utsett hjulskiftet, oppfordrer forsikringsselskapet If. (Foto: If)

Mange planlegger å skifte fra vinterdekk til sommerdekk denne helgen. Vær og føreforhold trumfer alt, så dersom det ikke er forsvarlig, utsett hjulskiftet, oppfordrer forsikringsselskapet If. (Foto: If)

– Godt veigrep og sikkerhet kommer før alt annet. Selv om det kanskje ikke ligger snø og is på veien på dagtid der du bor og kjører, kan det være en nærmest usynlig isfilm og underkjølt veibane, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Derfor er det viktig å følge med på vær og føreforhold framover. Hvis du legger om dekkene i helgen, vær oppmerksom og la bilen stå dersom det ikke er forsvarlig å kjøre. Du som sjåfør er den nærmeste til å vurdere dette, og kjøretøyforskriften slår dessuten fast at det er ditt ansvar, sier han.

I kjøretøyforskriften står det at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.»

Hvis kjøreforholdene gjør det nødvendig, er det også lov å bruke piggdekk, selv om de egentlig skal av fra og med første mandag etter 2. påskedag.

– Det lureste nå er å følge godt med på hvordan været utvikler seg framover. Dersom varmen kommer for fullt, er det viktig å få av vinterdekkene. Grunnen er at gummiblandingen i vinterdekk er laget for kaldt vær, og blir for myk når det er godt og varmt. Vinterdekk og sommerdekk har dessuten ulik konstruksjon av mønstre for å sikre veigrep og motvirke vannplaning. Feil dekk på bilen kan være fatalt ved en oppbremsing. Kjøreegenskapene til dekkene må være tilpasset årstiden, sier Sigmund Clementz i If.

Fakta: Fra vinterdekk til sommerdekk

  • Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.
  • Dekk på bil, motorsykkel, moped, traktor, motorredskap, tilhenger eller tilhengerredskap skal ha mønsterdybde minst 1,6 mm.
  • Dekk på kjøretøy som nevnt i første ledd skal likevel ha mønsterdybde minst 3 mm i tiden fra og med 1. november til og med mandag etter 2. påskedag.
  • I tilsvarende periode skal dekk på kjøretøy med tillatt totalvekt over 3 500 kg ha mønsterdybde minst 5 mm.
  • I Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravene til mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april.
  • Dette gjelder likevel ikke bobil med tillatt totalvekt mellom 3 500 kg og 7 500 kg.
  • Piggdekk eller kjetting må ikke brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober om ikke føreforholdene gjør det nødvendig. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Vegdirektoratet kan gjøre unntak fra dette forbudet.

Kilde: Kjøretøyforskriften

Annonse:

The post Utsette hjulskift? appeared first on Campingbil.net.

Vrakpant på bobiler

$
0
0

Vrakpant på bobiler og campingvogner

Fra og med 2018 får du vrakpant for bobiler og campingvogner. Biloppsamlere i hele landet får støtte for å motta disse.

Kjøretøyet leveres til en godkjent biloppsamler på samme måten som ved vraking av vanlige biler.

NB! Biloppsamlere har imidlertid ikke plikt til å ta imot de kjøretøyene det nå innføres vrakpant for. Ring biloppsamleren og sjekk på forhånd.

Nå kan du få vrakpant på bobiler og campingvogner (Foto: Campingbil.net)

Nå kan du få vrakpant på campingbiler, bobiler og campingvogner (Foto: Campingbil.net)

Det utbetales følgende beløp ved vraking:

  • Lastebiler: 5000 kroner.
  • Mopeder, lette og tunge motorsykler: 500 kroner.
  • Campingvogner, campingbiler og bobiler: 3000 kroner.
  • Den ordinære vrakpanten på 3000 kroner for personbiler, varebiler og enkelte andre kjøretøy videreføres.

Sjekk om du får vrakpant hos Skatteetaten

Informasjon til biloppsamlere

Biloppsamlere får tilskudd for å ta imot og behandle kjøretøyene det innføres vrakpant for fra 1. januar 2018.

Driftstøtten dekker hele eller deler av anleggenes kostnader for mottak, transport, miljøsanering og behandling av kjøretøyene.

Utbetaling av tilskudd til biloppsamlere skjer etter innmelding i Vraksys på tilsvarende måte som for den ordinære vrakpantordningen for biler. De som skal ha utbetalt driftstilskudd, bør påse at de har korrekt kontonummer registrert hos skatteetaten.

Satsene for tilskudd til behandlingsanlegg er:

  • Lastebiler: 3250 kroner.
  • Mopeder, lette og tunge motorsykler: 500 kroner.
  • Campingvogner, campingbiler og bobiler: 5250 kroner.

Detaljerte bestemmelser for ordningen (PDF-fil)

Kilde: Miljødirektoratet

Annonse:

The post Vrakpant på bobiler appeared first on Campingbil.net.

Magetrøbbel på bobilferie?

$
0
0

Magetrøbbel på bobilferie? Her kan du få hjelp!

Det er en kjent sak at magen ikke alltid spiller på lag når vi er på bobilferie. Midsona Norge AS har lansert Frukt & Fiber hjelper til med å holde magen i gang.

Frukt & Fiber fra Ortis inneholder naturlige ingredienser som rabarbra, fiken og tamarind. Kosttilskuddet kan bidra til å holde magen i gang på en skånsom måte, enten det er på ferie eller i andre situasjoner som kan gi treg mage.

Magetrøbbel på bobilferie? Her kan du få hjelp!

Magetrøbbel på bobilferie? Her kan du få hjelp!

Får du i deg nok fiber?

Helsedirektoratets rapport om utviklingen av norsk kosthold fra 2017 viser at vi spiser mindre fiber enn anbefalt. Kostens innhold av kostfiber har økt fra 24 til 28 gram per person per dag siden år 2000, og i 2016 tilsvarer innholdet 2,4 gram kostfiber per MJ. Dette er lavere enn anbe­falt nivå på 3 gram per MJ, som tilsvarer 25–35. gram kostfiber per dag.

Rabarbra & tamarind

Rabarbra og tamarind er gode kilder til fiber, med henholdsvis 3,8 og 5,1 gram fiber. Frukt & Fiber anbefales ved lettere forstoppelse eller treg mage, luft i magen, for å unngå hard avføring, og på reise, sykehus eller andre situasjoner som kan gi utslag i treg mage. Frukt & Fiber finnes både som tabletter og tyggeterninger.

Veil. pris: Tabletter 198,- og tyggeterninger 225,-. Selges i helsekost, apotek og Vita.

VITA.NO
1-3 dagers levering | Fri frakt over kr 599 | Alltid autoriserte varer

Annonse:

The post Magetrøbbel på bobilferie? appeared first on Campingbil.net.

Bilister mister dekk i fart!

$
0
0

Bilister mister dekk i fart!

I løpet av de neste månedene vil flere hundre bilister miste nylig påskrudde sommerdekk under fart og skade bilen sin.

– Hvert år rykker Falck og andre bilbergere ut for å hjelpe flere hundre fortvilte bileier på tre hjul. På grunn av løse hjulbolter har det fjerde hjulet rullet sine egne veier, sier Jan Fleinsjø, bilekspert i Gjensidige.

Dekkskifte - Husk å etterstram mutrene etter ca. 50 km

Dekkskifte – Husk å etterstram mutrene etter ca. 50 km

Beregninger Gjensidige har gjort for forsikringsbransjen viser nemlig at nærmere 500 bileiere opplever dette hvert år, de fleste i forbindelse med omlegging til sommer eller vinterdekk. I tillegg er det mange som redder seg i land ved at de oppdager dette rett før hjulet faller av.

– Skjer dette under fart kan de materielle skadene bli store, sier Fleinsjø. En slik skade vil variere voldsomt i omfang, men snittskaden ligger på rundt 20.000 kroner. På årsbasis ruller dekk sine egne veier og gjør skade for over 10 millioner kroner.

– Uansett om du skifter dekk selv eller hos en bilforhandler er det viktig å etterstramme hjulbolter etter noen mil, sier Fleinsjø. Å miste et hjul under kjøring kan få alvorlige konsekvenser. En ting er de materielle skadene, men hva om en mister styringen og treffer et menneske, advarer bileksperten.

I følge Gjensidige og Falck Redning løsner hjul oftest etter man har skiftet dekk, og det er ofte forhjulene som er mest utsatt. Begynner bilen og riste eller en kjenner vibrering fra rattet, er dette tegn på at noe er galt med hjulene.

Gode råd ved dekkskifte:

  • Sjekk at du har nok mønsterdybde: Minstekravet er 1,6 mm, men nærmere du deg dette anbefaler vi å skifte til nye dekk
  • Kontroller dekkets alder. Eldre dekk bør skiftes ut med nye.
  • Etterstram mutrene etter ca. 50 km
  • Lagre vinterdekkene tørt, mørkt og kjølig
Annonse:

The post Bilister mister dekk i fart! appeared first on Campingbil.net.


Ny muttertrekker?

$
0
0

Trenger du en muttertrekker til bobilens verktøykasse?

Muttertrekkere trenger ikke lenger luftslange eller nettstrøm for maksimal ytelse, driftstid og holdbarhet. Milwaukee® introduserer neste generasjon M18 FUEL™ muttertrekker, med børsteløs motor og full ONE-KEY™-funksjonalitet. En komplett, trådløs erstatning for luftdrevne og nettdrevne maskiner.

MUTTERTREKKER MED STOR KRAFT OG INNEBYGGET SPORING

MUTTERTREKKER MED STOR KRAFT OG INNEBYGGET SPORING

Den kompakte M18 FUEL™muttertrekkeren yter opptil 2034 Nm, og er en av de aller kraftigste i bransjen. ONE-KEY™ gir en unik oversikt og full kontroll. Det har aldri vært så enkelt å sette presise, repeterbare dreiemoment-verdier. Det sparer tid og sikrer mot skade på materialer.

– I 2013 introduserte vi vår første generasjon FUEL™ muttertrekkere. Det var de første batteridrevne maskinene som kunne erstatte nettdrevne maskiner og de fleste luftverktøy. Enkelte oppgaver krevde fortsatt trykkverktøy. For eksempel fastrustede bolter. Med den nye generasjonen M18 FUEL™ muttertrekkere kan brukerne endelig legge slanger og ledninger bort én gang for alle, sier Tobias Jönsson, produktsjef hos Milwaukee.

ONE-KEY™gir brukerne tilgang til viktige muligheter for å tilpasse, spore og håndtere sine nye muttertrekkere. ONE-KEY™verktøystyring gir brukerne tilgang til en rekke forhåndsdefinerte innstillinger:Stor kraft må kontrolleres. Med ny teknologi har bedre kontroll over muttertrekkerens ytelser blitt både mer nødvendig og mer tilgjengelig.

Ikke alle brukere har behov for maksimalt dreiemoment til enhver tid. På den annen side vil de fleste ha best mulig kontroll over verktøyets effekt, for å stole på det i jobben.

– Med M18 FUEL™ ONE-KEY™ muttertrekkere gir vi brukerne full kontroll over verktøyets effekt. Forhåndsdefinerte, bruksspesifikke innstillinger gjør at brukere kan jobbe raskere og mer produktivt. Disse fordelene gir en helt ny opplevelse, sier Jönsson.

Egendefinert tiltrekk

  • Regulerer omdreiningstallet for å gi bedre kontroll ved avanserte festeoppgaver. Regulerer dreiemomentet og omdreiningstallene for å oppnå repeterbare resultater på ofte brukte bruksområder.

Hjulmuttermodus

  • Lar brukeren velge mellom to ulike momentinnstillinger som vil levere repeterbar utgangseffekt ved bruk på hjulmuttere og -bolter. Optimal kontroll over endelig dreiemoment gjennom en kalibrert momentnøkkel.

Betongankermodus

  • I betongankermodus vil verktøyet automatisk slås av når ankeret er plassert. Gir mindre fare for ødelagte ankre og skadet betong.

Brukerne kan gjennom ONE-KEY-appen på sin mobiltelefon opprette sin egen profil. Med et trykk på en knapp på verktøyet kan man etterpå enkelt gå frem og tilbake mellom lagrede profiler, uten å gå via appen.

Dermed kan hver oppgave utføres med de mest nøyaktige og produktive innstillingene. Appen gir også tilgang til oppsett for vanlige bruksområder og materialer.Når verktøyet er innstilt, er ikke telefonen lenger nødvendig før det skal gjøres endringer.

ONE-KEY™Integrated Tool Tracking-funksjonen gjør at brukerne kan se hvor muttertrekkeren befant seg sist den ble «observert» av en mobiltelefon med appen installert. Sporingen opplyser også når denne observasjonen fant sted.

Les mer om muttertrekker og andre verktøy her: www.milwaukeetool.no

Annonse:

The post Ny muttertrekker? appeared first on Campingbil.net.

Ferdigbriller er ikke egnet til bilkjøring

$
0
0

Ferdigbriller er ikke egnet til bilkjøring.

Ferdigbriller er ikke egnet til bilkjøring, men stadig flere bruker dem likevel til det. En skremmende utvikling, mener Norges Optikerforbund.

 TRAFIKKFARLIG: Ferdigbriller skal ikke brukes i trafikken. (Foto: Amalie Brækken Walderhaug)

TRAFIKKFARLIG: Ferdigbriller skal ikke brukes i trafikken. (Foto: Amalie Brækken Walderhaug)

12 prosent av nordmenn som har ferdigbriller, bruker dem også under bilkjøring, viser en undersøkelse Kantar TNS har gjort for optikerbransjen.

Det betyr at minst 85 000 kjører med ferdigbriller.

– Det er skremmende mange. Det er ikke uten grunn at ferdigbriller skal være merket med ”ikke egnet for bilkjøring”, sier optiker Olaug Skrøppa, som leder Norges Optikerforbunds trafikkutvalg.

Folk over 75 år er verstingene, og her er andelen som bruker ferdigbriller ved bilkjøring hele 17 prosent.

– De som kjøper en ferdigbrille, har som oftest ikke vært hos optiker og fått målt ut den optimale styrken. Å bruke briller som ikke er godt tilpasset, gjør deg raskere trett og uoppmerksom i trafikken. Risikoen for ulykker øker, sier Skrøppa.

En ferdigbrille tar heller ikke hensyn til styrkeforskjell mellom de to øynene og eventuell korrigering av skjev hornhinne. Disse brillene har sjelden riktig avstand mellom glassene, fordi vi mennesker har forskjellig avstand mellom øynene. De har heller ikke refleksbehandlede glass, som er viktig for å unngå unødvendig blending.

Kjøper briller på bensinstasjonen

Rimelige ferdigbriller selges blant annet i bensinstasjoner, matvarebutikker og hos billigkjeder. De er blitt svært populære i Norge, og 22 prosent av brillebrukerne bruker slike, enten alene eller som reservebrille.

Kravene til produksjon av ferdigbriller er forskjellige fra kravene for optikertilpassede briller.

– I Norge selges det mange ferdigbriller med lavere kvalitet enn i mange andre land. Det vet vi ut fra sammenligninger på pris. Dette betyr at mange norske ferdigbrillebrukere har lavkvalitet på nesa sammenliknet med i andre europeiske land, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Ikke alle ferdigbriller er forskriftsmessig merket med symbol eller tekst som opplyser at de er uegnet for bilkjøring.

En gruppe avgangsstudenter ved optikerstudiet på Kongsberg undersøkte dette i 2014. De fant ut at 64 av de 100 undersøkte ferdigbrillene ikke var merket slik de skal.

Ditt eget ansvar

Du som sjåfør har ansvar for å kontrollere egen helse – også synet. Det er stor forskjell på å ha godt syn og å se godt nok i forhold til kravene i førerkortforskriften.

– Vi vet at det er vanskelig for mange å vurdere eget syn. For å være sikker bør du undersøke synet ditt jevnlig. Ser du skilt senere enn andre, føler du deg uoppmerksom i trafikken eller opplever du kjøring som stressende, kan riktig tilpassede briller være med å avhjelpe dette, sier Haugo.

For å få briller med riktig styrke, briller og glass, bør du gå til en optiker eller øyelege.

– Da får du samtidig vite om du ser godt nok til å kjøre bil. Vi vil også undersøke kontrastsynet og synsfeltet ved behov. En optiker gir synsråd som kan være viktig for deg som sjåfør. Disse rådene får du ikke via et brillestativ, sier optiker Olaug Skrøppa.

The post Ferdigbriller er ikke egnet til bilkjøring appeared first on Campingbil.net.

Tidenes camping-sommer

$
0
0

Spår tidenes camping-sommer

Flere camping-rekorder kan stå for fall denne sommeren, når høysesongen starter for alvor. Pilene vil peke oppover i lang tid fremover, tror bransjefolk.

POPULÆRT: Interessen for campingferie er skyhøy, viser nye tall. Bransjeaktører tror 2018 kan bli en rekord-sommer. (Foto: Colourbox)

POPULÆRT: Interessen for campingferie er skyhøy, viser nye tall. Bransjeaktører tror 2018 kan bli en rekord-sommer. (Foto: Colourbox)

– Flere nordmenn enn noen gang kommer til å tilbringe ferien i egen bobil eller campingvogn denne sommeren. Bransjetallene viser en vekst i bobilsalget på drøyt 40 prosent hittil i år, sier Kåre Johan Røinås, markedsdirektør i forhandlerkjeden Ferda.

I løpet av 2017 økte den norske bestanden av bobiler og campingvogner til 170 000, ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken. De fire første månedene i år ble snaut 1000 nye enheter registrert.

– At dette skjer allerede før sesongstart viser hvor sterk denne trenden er. De fleste eierne velger erfaringsmessig Norgesferie. Samtidig legger bobilfamilier fra mange andre, europeiske land turen hit, så den samlede turismeeffekten kommer til å bli merkbar, sier Røinås.

Også eierne av norske campingplasser har rigget seg for vekst.

Campingplasser oppgraderes

– De siste ti årene er det investert rundt 800 millioner kroner i oppgradering av anlegg rundt om i landet. Mange er optimistiske foran årets sesong, sier Jan-Henrik Larsen, avdelingssjef camping i NHO Reiseliv.

Om lag 300 norske campingbedrifter er nå klassifisert etter det nordiske systemet for stjernekrav, som rangerer anleggene fra én til fem stjerner ut fra hva slags fasiliteter de tilbyr.

– Godt over halvparten er spesielt tilrettelagt for bobiler, og antallet øker, for denne gruppen gjester blir stadig viktigere også for vår bransje. Slik tilrettelegging kan blant annet omfatte egne områder eller oppstillingsplasser på fast og jevn grunn samt egnede sanitæranlegg, sier Larsen.

I 2017 ble det registrert snaut 7,2 millioner overnattinger på norske campingplasser. Antall bobilovernattinger økte med 9,5 prosent. NHO Reiseliv tror tallene kan bli enda høyere i år.

Bedre service-tilbud

Også utenom campinganleggene har tilretteleggingen for bobilturisme skutt fart.

– Antall bobilplasser, som er stoppunkter der man kan overnatte og ta ut bord og stoler, øker raskt. Det samme gjelder antall steder der man kan fylle gass eller tømme avfall og tanker, sier Knut Randem, redaktør for Bobilplassen.no, som publiserer praktisk informasjon for campingfolk.

I øyeblikket omfatter oversikten rundt 400 bobilplasser.

– I tillegg til kommuner er det etter hvert en del båthavner som har etablert slike plasser. Også noen idrettslag og enkelte andre aktører har engasjert seg, så nye punkter må stadig plottes inn på service-kartet vårt, sier Randem.

Den norske interessen for camping på hjul har tradisjonelt vært aller størst Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland og Rogaland, ifølge Kåre Johan Røinås i Ferda.

– Pilene peker imidlertid oppover stort sett over alt, og med økt innslag av yngre familier, sier han.

Annonse:

The post Tidenes camping-sommer appeared first on Campingbil.net.

Kikker sjelden under panseret

$
0
0

Kikker sjelden under panseret

Egeninnsatsen vi legger i å sjekke bilens helsetilstand er ytterst beskjeden, viser en ny undersøkelse. Mange har fullstendig droppet å følge med selv.

GJØR BARE DETTE: De fleste bileiere sørger selv for etterfylling av spylervæske, men ellers er egeninnsatsen ytterst liten, viser en ny undersøkelse. (Foto: Colourbox)

GJØR BARE DETTE: De fleste bileiere sørger selv for etterfylling av spylervæske, men ellers er egeninnsatsen ytterst liten, viser en ny undersøkelse. (Foto: Colourbox)

Bare fire av ti etterfyller frostvæske, og andelen som lader batteriet fra tid til annen er helt nede på 21 prosent, ifølge en undersøkelse utført av Yougov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

– Av de tingene man må åpne panseret for å gjøre, er det tilsynelatende kun etterfylling av spylervæske som mange fortsatt ordner selv, men tre av ti dropper dette også, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

57 prosent oppgir at de sjekker lufttrykket i dekkene av og til, og halvparten undersøker om lysene virker som de skal.

Å bytte vindusviskerblader er det bare 45 prosent som fikser på egenhånd.

Ferieklar bil

– Det virker dessverre som om interessen for bilhold er på rask retur her i landet. Andelen som gjør noe mer enn bare å starte, kjøre og stoppe er betenkelig lav, sier Hansen.

Han mener mangelfullt ettersyn øker risikoen for driftsproblemer, ekstrautgifter og forsinkelser underveis, ikke minst i forbindelse med lengre turer.

– En god regel er derfor å sørge for å ha en klargjort bil i forkant av sommerferien, som er en periode da mange kjører mer og lenger enn ellers. Heldigvis tyder undersøkelsen vår på at ganske mange faktisk er klar over akkurat dette.

68 prosent av de spurte i ABL-målingen oppgir at de gir bilen et ekstra ettersyn før en langtur.

Lavterskeltilbud

Når folk har et passivt forhold til eget bilhold, blir det desto viktigere å la fagfolk ta et ettersyn, også utenom vanlig intervallservice, mener Siw Holter, kjedeleder i Automester.

– Mange har nok en oppfatning om at et verkstedbesøk er dyrt og tungvint. Derfor har vi laget et eget lavterskeltilbud nettopp for å dekke dette behovet, sier Holter.

Verkstedkjeden tilbyr en 20-punkts sjekk til fastpris, med kontroll av en rekke forhold som må være i orden hvis bilen skal være trygg og driftssikker.

– Vi ser at etterspørselen etter denne tjenesten øker på denne tiden av året. Det skyldes nok at mange skal på biltur i løpet av sommerferien.

Annonse:

The post Kikker sjelden under panseret appeared first on Campingbil.net.

Bulker parkerte biler – og stikker av

$
0
0

Bulker parkerte biler – og stikker av

Nesten åtte av ti bilister som ble påkjørt mens bilen stod parkert, har opplevd at sjåføren som forårsaket skaden stakk av uten å si ifra.

Nordmenn stikker av fra p-bulkene, viser ny undersøkelse. Tilsvarende spørreundersøkelse ble gjort for åttte år siden, og det er ingen bedring å spore. (Foto: If)

Nordmenn stikker av fra p-bulkene, viser ny undersøkelse. Tilsvarende spørreundersøkelse ble gjort for åttte år siden, og det er ingen bedring å spore. (Foto: If)

Det viser en landsdekkende undersøkelse som YouGov har gjennomført for forsikringsselskapet If.

De uheldige sjåførene har stått igjen med lang maske og har selv måttet ta bonustapet på forsikringen sin. Nå fjerner If bonustap på denne type skader for å gjøre det enklere for kundene.

Ingen framgang

– Det føles veldig urettferdig å få bonustap etter at en annen bilist har bulket i bilen din og stukket av. Denne praksisen endrer vi på nå. I fremtiden får du ikke bonustap hos oss for skader som oppstår mens bilen står parkert og den ansvarlige er ukjent. Det er rett og slett mest rettferdig overfor kunden, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If.

Over halvparten (54 prosent) av dem som har opplevd å få en bilskade i et parkeringshus eller på en parkeringsplass, oppgir at den som sto bak skaden verken etterlot seg kontaktinformasjon eller tok kontakt senere. Ytterligere 25 prosent så ikke skaden før senere, men hørte aldri noe fra den andre bilisten, ifølge undersøkelsen.

– Det er nesten identiske resultater som i en tilsvarende undersøkelse for åtte år siden. Det er nedslående å se at vi ikke har blitt flinkere på dette feltet. Det burde vært normal folkeskikk å si fra når du bulker i andres bil, ikke bare stikke av, fortsetter Berge.

Forenklet bilbonus

Som det første forsikringsselskapet i Norge byttet If i fjor ut ut det mer enn 40 år gamle systemet for bilbonus. If lagde en helt ny løsning som er enklere å forstå, billigere å bruke og som oppleves mer rettferdig av selskapets kunder.

– Mange syntes det gamle systemet var knotete og vanskelig. Og sånn skal jo ikke forsikring være. Så vi forenklet det, helt enkelt, sier Jon Berge i If.

– Å fjerne bilbonustap for kunder som helt uskyldig blir påført en skade av noen som stikker av er et naturlig ledd i oppryddingen av bilforsikringen vår, mener Ifs informasjonsdirektør.

Ifølge Ifs undersøkelse er denne type bulkeskader i parkeringshus og parkeringsplasser vanligere enn det mange tror. Hele 46 prosent av de spurte hadde opplevd å få en slik skade.

– Bonustapet har gjort at mange har valgt ikke å bruke bilforsikringen på mindre skader. Slik er det ikke lenger. Langt flere av våre kunder bruker den nye bilforsikringen på småskader. De som har hatt en skade er dessuten mer fornøyde med at det har blitt billigere å ha et uhell. Det synes vi er bra, sier Berge.

Vil unngå bonustap

Ifølge den ferske undersøkelsen har hele én av fem av de spurte latt være å bruke bilforsikringen for å unngå bonustap.

– En tommelfingerregel med den gamle bilbonusordningen var at det ikke lønte seg å bruke forsikringen på skader under 20 000 kroner. Med vår nye bilforsikring er det maksimale bonustapet 10 prosent, mot 30 prosent tidligere. I dag er det mange parkeringsbulker som ikke vil gi deg bonustap i det hele tatt, forklarer Berge.

Annonse:

The post Bulker parkerte biler – og stikker av appeared first on Campingbil.net.

Viewing all 173 articles
Browse latest View live